Järki päässä myös yökerhossa

Yökerhossa on tarkoitus pitää hauskaa, mutta ilta voi valitettavasti myös päättyä katastrofiin, jos kaikki maalaisjärki unohtuu kotiin tai jos juot itsesi tajuttomaan humalaan. Pienet varotoimenpiteet eivät tarkoita sitä, ettetkö voisi pitää hauskaa. Omasta turvallisuudesta huolehtiminen on vain järkevää – myös pitäessäsi hauskaa. Olemme koonneet alle muutamia vinkkejä, joiden avulla saat bileillasta onnistuneen ja hauskan, ilman epämiellyttäviä yllätyksiä tai kommelluksia, joiden jälkipuinti kestää voi kestää monia päiviä tai viikkoja. Seuraavat asiat ovat monelle jo itsestäänselvyyksiä, mutta niistä on hyvä muistuttaa itseään aina silloin tällöin – erityisesti silloin kun muutama drinkki on kumottu ja estot alkavat vaivihkaa lähtemään.

Älä jätä juomaasi vahtimatta

Omia juomia ei koskaan kannata jättää vahtimatta yleisillä paikoilla ja juomat on aina syytä ostaa itse. Valitettavan usein vahtimattomaan juomaan on saatettu laittaa tyrmäystippoja, millä on ollut ikävät seuraukset. Tyrmäystippoja saanut henkilö on saatettu ryöstää tai raiskata – tai hän on saattanut joutua näiden molempien ikävien tekojen kohteeksi. Tippojen vaikutuksen vuoksi et enää tiedä, mitä teet, minkä vuoksi sinulle voidaan tehdä mitä vain. Tyrmäystippoja laitetaan pääsääntöisesti naisten juomiin, mutta myös miehille on myös olemassa sama riski. Tähän ongelmaan on myös keksitty mainio ratkaisu erityisesti naisia silmällä pitäen: Pohjois-Carolinan yliopiston opiskelijat ovat kehitelleet kynsilakkaa, joka vaihtaa väriä altistuessaan tyrmäystipoille. Kastamalla tällä kynsilakalla maalatun kynnen juomaan voit tarkistaa, onko juoma turvallinen, vai onko siihen laitettu tyrmäystippoja. Kynsilakan indikaattori tunnistaa flunitratsepaamin ja gammahydroksivoihapon eli GHB:n ja vaihtaa välittömästi väriä. Kynsilakka on kuitenkin vielä kehitysasteella ja se etsii jatkorahoittajia. Tällä hetkellä siis varmin tapa varmistaa se, ettei juomaasi joudu mitään ylimääräistä, on pitää drinkki aina lähelläsi.

Ihmisiä kippistämässä olutlaseilla

Pidä tavarat lähettyvilläsi koko ajan

Kuten kaikki drinkkisi, myös kaikki mukanasi olevat tavarat on syytä pitää lähettyvillä jatkuvasti. Suomessa takit ja muut ulkovaatteet jätetään aina yleensä narikkaan, mutta tanssilattialla on mukana useimmiten ainakin laukku, puhelin ja rahat. Alkoholia nauttineena rentoutuu helposti ja tavaroista huolehtiminen saattaa olla viimeisenä mielessä, mutta seuraavaa päivää silmällä pitäen se on hyvä asia pitää mielessä. Valitettavan usein yökerhoista varastetaan laukkuja, lompakoita ja puhelimia, sillä humalaiselta varastaminen on yhtä helppoa kuin karkin vieminen lapselta. Pidä siis laukku kiinni ja itselläsi koko ajan, äläkä jätä puhelintasi vartioimatta pöydälle tai tiskille. Luottokorttien jättäminen kotiin saattaa myös olla hyvä idea ja baariin kannattaa ottaa vain välttämättömät tavarat. Illan budjetin voi myös suunnitella etukäteen ja ottaa mukaan vain tietyn verran käteistä, jolloin lompakon katoamisesta ei ole riskiä ja vaikka rahat jostain syystä katoaisivatkin, menetetty rahasumma on paljon pienempi.

Älä juo itseäsi tolkuttomaan humalaan

Vaikka et saisikaan juomaasi tyrmäystippoja, jo pelkkä alkoholikin vaikuttaa arvostelukykyysi ja saatat tehdä asioita, joita et selvin päin tekisi ja jotka kaduttavat seuraavana päivänä. Ei siis kannatakaan juoda itseään tolkuttomaan humalaan, vaan pitää järki päässä myös juomisen suhteen. Hauskaa voi tietysti pitää ilmankin, tai kohtuullisella määrällä alkoholia! Illasta jää käteen paljon enemmän kun tietää mitä on tehnyt, kenen kanssa puhunut ja nauttinut illasta kaikin puolin ilman ylimääräistä örvellystä ja seuraavan aamun morkkiksia. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, ettei lähde yökerhoillan jälkeen humalaisen kuskin kyytiin. Tällaisia tarjouksia saattaa illan päätteeksi tulla, mutta taksimatkan hinta on loppujen lopuksi erittäin pieni hinta turvallisesta kyydistä. Valitettavan usein kuulee, kuinka erityisesti nuoret ovat ottaneet vastaan kyydin humaltuneelta kuljettajalta – kohtalokkain seurauksin.

Älä luota sinisilmäisesti vieraisiin ihmisiin

Vaikka moni meneekin yökerhoon nimenomaan tutustumaan uusiin ihmisiin ja kenties etsimään “sitä oikeaa”, ei kuitenkaan kannata luottaa vieraisiin ihmisiin täysin sinisilmäisesti. Mukavaltakin tuntuva henkilö saattaa paljastua myöhemmin joksikin aivan muuksi, joten pieni varaus ja varovaisuus tässäkin suhteessa on suotavaa ja järkevää. Älä siis ota tuntematonta henkilöä mukaan kotiisi asti saatille heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen, vaikka se kuinka tuntuisi houkuttelevalta ajatukselta. Tutustu toiseen ensin rauhassa. Et voi tietää ensitapaamisen perusteella, onko tapaamasi henkilö mahdollisesti väkivaltaan taipuvainen tai muutoin suorastaan vaarallinen tapaus. Sosialisoituminen kuuluu toki asiaan ja uusia, pitkäaikaisiakin kavereita voi tietenkin saada illan aikana, mutta ystävyyden syventämiseen ja toisen tuntemiseen vaaditaan aina enemmän aikaa kuin muutama alkoholinhuuruinen tunti.

Muista käytöstavat muita ihmisiä kohtaan

Tämän pitäisi tietenkin olla itsestäänselvyys ja hyvät käytöstavat täytyy muistaa jokaisen päivän jokaisena minuuttina – muuallakin kuin pelkästään yökerhoissa. Alkoholi, varsinkin liian suurissa määrin nautittuna, tekee ihmisistä kuitenkin joskus luolamiehiä ja -naisia, joten joskus käytöstavoista on muistutettava. Muiden ihmisten huomioon ottaminen alkaa jo heti ulkona, ennen kuin baariin tai yökerhoon edes on vielä päästy. Suosituimpiin klubeihin on usein jonot ja valitettavasti joukosta löytyy silloin tällöin ihmisiä, joilla on liian kiire päästä sisälle ja muiden ihmisten ohittelu tuntuu järkevältä idealta. Ohittelu ärsyttää suunnattomasti ja kuka haluaisi joutua sanakahakkaan jo ennen kuin ilta on edes alkanut? Odotetaan siis kiltisti omaa vuoroamme, kyse ei kuitenkaan ole kuin muutamasta minuutista.

Yökerhossa kannattaa myös miettiä kaksi kertaa ennen kuin menee häiritsemään DJ:tä. DJ koppiin tunkeminen tai omien suosikkikappaleiden pyytäminen viiden minuutin välein saattaa joskus tuntua mahtavalta idealta, mutta itse DJ:n näkökulmasta se voi olla rasittavaa. Voit valita etukäteen minkä tyylistä musiikkia soittavalle klubille lähdet, mutta sen jälkeen annetaan DJ:n hoitaa homman. Aivan kuten DJ:t, myös baarimikot ovat yökerhoissa töissä, joten annetaan heidän tehdä työnsä rauhassa. Baaritiskillä baarimikoille huuteleminen ja muu häiritseminen pitäisi jättää kokonaan tekemättä. Sinua palvellaan heti kun baarimikolla on siihen mahdollisuus ja huuteleminen vain ärsyttää.

Klubit ovat joskus täynnä ihmisiä ja liikkuminen tai tanssiminen voi olla hankalaa. Jotkut päättävät näissä tilanteissa raivata tiensä tanssilattialle kyynärpää otteella ja muita ihmisiä tönimällä. Vaikka ihmisiä olisikin kuin sillejä purkissa, voi tanssimisen ja liikkumisen hoitaa silti myös sivistyneesti. Kun pitää mielessä normaalin ihmisten kunnioittamisen ja hyvät käytöstavat, sujuu koko ilta paljon paremmin sekä itsellään, että muilla ihmisillä.

Kädet ylhäällä yökerhossa

Pidä hauskaa ja rentoudu

Vaikka edellä onkin annettu vinkkejä siitä, kuinka voit huolehtia omasta turvallisuudestasi ja pitää järjen päässä yökerhoillan aikana, ei kuitenkaan kannata unohtaa hauskanpitoa ja rentoutumista! Raskas työviikko saattaa olla takana ja saatat todella kaivata pientä irtiottoa ja sitä vartenhan yökerhoihin normaalisti lähdetään. Omasta turvallisuudesta huolehtiminen ei tarkoita linnoittautumista neljän seinän sisään lukkojen taakse, vaan jo hyvinkin pienet toimenpiteet saattavat auttaa turvallisuutesi parantamisessa huomattavalla tavalla. Pidä siis huolta tavaroistasi ja juomasi näkyvillä, tiedä milloin pitää taukoa tai lopettaa juominen ja muista hyvät käytöstavat, mutta ennen kaikkea pidä hauskaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.