Suosituimmat drinkit Suomessa

Suomalaiset juovat mieluusti lonkeroa, leijona viinaa, salmiakki kossua, olutta ja siideriä. Vai onko kyse sittenkin vain väärästä stereotypia kuvasta, jossa suomalaisuuden alkoholinkäytön perikuvana pidetään edelleen karvahattu päässä keskellä metsää hortoilevaa keski-ikäistä miestä, joka juo suoraan koskenkorvapullosta? Vaikka meitä suomalaisia ei ehkä pidetäkään sen suuremmin erikoisten drinkkien ystävinä, on cocktailit saapuneet suomalaisten koteihin ja baareihin jo itse asiassa aika kauan aikaa sitten ja suomalaisten drinkkien juuret juontavat kauas historiaan. Suomessa olut ja siideri pitävät tietysti pintansa baarijuomina, mutta myös erilaiset drinkit ovat yllättävän suosittuja, ja cocktaileihin erikoistuneita baareja on perustettu ympäri Suomea. Drinkkejä valitessa kannattaa myös ottaa selvää siitä, minkälaiseen tilanteeseen mikäkin drinkki sopii. Jotkut drinkit soveltuvat hyvin aperitiiviksi, jotkut digestiiviksi, jotkut juhlaan ja jotkut arkeen. Yllättävää kyllä, eri drinkkien suosio vaihtelee hieman riippuen siitä, missä päin Suomea ollaan. Pienenkin maan sisällä voi olla paljon paikallisia muotivirtauksia ja makuja, jotka muuttavat muotoaan jopa vuosittain. On kuitenkin muutamia drinkkejä, joiden suosio ylittää paikkakuntienkin rajat ja jotka pysyvät suomalaisten suosikkeina vuodesta toiseen:

Mojito

Mojitossa on perinteisesti rommia, minttua, sokeriruokoa, soodavettä ja limettiä. Tämä kuubalainen juoma on lähes jokaisen suomalaisen cocktailbaarin suosituimpien joukossa ja sen mausta tulee monelle väistämättä mieleen kesä ja kuumat hiekkarannat. Kirpeyttä tasapainottaa makea sokeriruoko, ja sooda sekä minttu raikastavat rommia. Klassikkojuoma on suosittu ympäri maailman, ja siitä on myös useita muunnelmia. Suomessa tunnetuimpiin muunnelmiin kuuluu mansikkamojito, jossa kotimainen mansikka yhdistyy kuubalaiseen eksotiikkaan. Mojiton valmistukseen kuuluvat aina samat raaka-aineet, mutta tekotapoja on erilaisia. Länsimaalaisessa versioissa limen palat murskataan lasin pohjalle ja mintut lisätään päälle. Osa tekee taas koko seoksen ravistimessa ja kaataa sitten lasiin.

Näin teet aidon kuubalaisen mojiton:

Raaka-aineet:

 • 2 teelusikallista luomuruokosokeria
 • Kokonaisen limen mehu
 • 2 mintun oksaa
 • 1 osa kolmevuotiasta vaaleaa rommia (4.5 cl)
 • 2 osaa kuplavettä (9 cl)
 • Jääpaloja

Valmistus: 

Purista limen mehu ja lisää sokeri, mintun oksat ja kuplavesi korkeaan lasiin. Sekoita varovasti. Lisää Hanava Club -rommi sekä jääkuutiot joukkoon. Sekoita huolellisesti ja nauti.

Valkovenäläinen

Vaikka drinkin nimi viittaa Valko-Venäjään, ei se yllättävää kyllä ole sieltä päin kotoisin. Kahvilikööriä, vodkaa ja maitoa ja/tai kermaa yhdistävä drinkki on variaatio Musta Ryssä (Black Russian) -nimisestä kahvidrinkistä, jossa ei ole maitoa. Maito ja kahvi ovat suomalaisia suosikkeja, joten lienee vain loogista, että tämä drinkki on edelleen niin suosittu. Valkovenäläisestä on viime vuosina tullut myös maidottomia variaatioita kasvimaitoon tehtynä. Alun perin drinkissä on käytetty kermaa, joka on sittemmin yleisesti korvattu maidolla. Valkovenäläinen sopii mainiosti digestiiviksi, eli nautittavaksi ruoan jälkeen.

Näin valmistat helposti valkovenäläisen:

Raaka-aineet:

 • 2 cl vodkaa (Finlandia)
 • 2 cl kahvilikööriä (Kahlua)
 • 2 cl kermaa tai maitoa
 • Jääpaloja

Valmistus:

Kaada vodka ja kahvilikööri jääpaloilla täytettyyn lasiin. Kaada viimeiseksi kerma tai maito kahviliköörin ja vodkan päälle.

Whiskey Sour

whiskey sour

Kirpeät sour-drinkit ovat yleisesti suosittuja koko maassa, ja niistä klassisimpiin kuuluu Whiskey Sour, joka on varmasti jokaiselle drinkkien ystävälle tuttu. Whiskey Sour on varma valinta ja suosittu drinkki myös esimerkiksi kasinojuhlissa. Tästä drinkistä on useita variaatioita, mutta perusdrinkissä yhdistyvät viski, sokeriliemi, sitruunamehu ja valinnaisesti myös kananmunan valkuainen. Tässä kirpeänmakeassa drinkissä viski pääsee oikeuksiinsa, mutta siitä pitävät myös monet, jotka eivät viskistä sellaisenaan tykkääkään. Tämä drinkki sopii hyvin niin rauhalliseen istuskeluun kuin railakkaaseen bileiltaankin.

Näin valmistat maukkaan Whiskey Sourin käden käänteessä:

Raaka-aineet:

 • Kolme osaa Bourbon viskiä (4.5 cl)
 • 2 osaa sitruunamehua (3 cl)
 • 1 osa sokerilientä (1.5 cl)
 • Kananmunanvalkuaista

Valmistus:

Kaada raaka-aineet ravistimeen jäiden kanssa, ravista ja kaada valmis seos jäähdytettyyn lasiin. Vaihtoehtoisesti juoman voi tarjota myös ”on the rocks”, eli jäillä täytetyssä lasissa. Drinkki koristellaan appelsiiniviipaleella ja maraschinokirsikalla.

Gin & Tonic

Gin & Tonic on pitkäaikainen klassikko, jonka yksinkertaisuus ja monipuolisuus pitävät sen suosikkilistoilla. Klassikko on saanut uutta nostetta suomalaisen ginin tuotannon viimeaikaisesta kasvusta – jos yleisimmät ginit eivät maistu, voi baarista kysyä erilaisia vaihtoehtoja. Gin & Toniciin tulee giniä ja tonic-vettä, joten makua saa todella varioitua valitsemalla erilaisen ginin. Tästä ei drinkki enää helpommaksi muutu:

Raaka-aineet:

 • 4 cl Gin
 • 12 cl Tonic-vettä
 • Lime

Valmistus:

Täytä lasi puolilleen jäitä, lisää gini ja pidennä tonic-vedellä. Purista joukkoon muutaman limeviipaleen mehut ja pudota viipaleet lasiin koristeeksi.

Mansikkadaiquiri

Mansikka daiquiri

Mansikasta makeutta ja limetistä kirpeyttä saava rommipohjainen mansikkadaquiri on baarien ja ravintoloiden kestosuosikki erityisesti naisten keskuudessa. Se on herkullinen jälkiruokadrinkki, joka sopii hyvin juhlaankin ja tuo ihanasti kesäisen tunnelman. Näyttävästä lasista tarjoiltava daiquiri tuo hieman luksusta kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Daiquirista löytyy myös monia muita eri versioita, kun mansikat vaihdetaan banaaniin, kiiviin tai hedelmät jätetään kokonaan pois, jolloin kyseessä on perinteinen daiquiri. Mansikkadaiquirin valmistukseen tarvitaan tehosekoitin, jotta jäät saadaan murskattua ja muut ainekset sekoitettua joukkoon.

Mansikkadaiquirin valmistaminen onnistuu seuraavilla ohjeilla:

Raaka-aineet:

 • 4 cl Vaalea rommi
 • 1.5 cl Mansikkalikööri
 • 4 kpl Mansikka
 • 1 cl Sokeriliemi
 • 2 cl Limemehu
 • Jääpaloja

Valmistus:

Kaada ainekset jääpaloilla täytettyyn tehosekoittimeen ja tehosekoita kunnes juoma on tasaisen paksua. Kaada juoma cocktaillasiin ja koristele tuoreella mansikalla.

Negroni

Negroni

Negroni sopii omiaan aperitiiviksi, eli ennen illallista nautittavaksi juomaksi. Negroni on jo lähes 100 vuotta vanha drinkki, mutta sen suosio on edelleen vahvassa nousussa vuodesta toiseen. Tämäkin drinkki tehdään giniin ja punaisen kauniin värinsä se saa punaisesta vermutista ja camparista.

Raaka-aineet:

 • 2 cl Gin
 • 2cl Campari Bitter
 • 2 cl Vermutti (Martini Vermouth Rosso)
 • Jääpaloja/murskattua jäätä

Valmistus: Laita sekoituslasiin muutama jääpala tai murskattua jäätä, lisää ainesosat ja hämmennä. Siivilöi juoma jäähdytettyyn cocktaillasiin ja koristele sitruunan kuorella tai appelsiiniviipaleella.

Aperol Spritz

Aperol Spritz

Aperol Spritz mielletään helposti kesään, aurinkoiseen ilmaan, rantaan, juhliin, shortseihin ja t-paitaan ja ulkoilmabileisiin. Tämä raikas drinkki sopii kuitenkin myös muihinkin vuodenaikoihin ja nautittavaksi sekä bileissä, että myös aperitiivina. Aperol Spritz sisältää kuohuviiniä, Aperolia ja soodavettä ja se koristellaan yleensä appelsiiniviipaleilla. Aperol Spritz kehitettiin jo vuonna 1919, mutta se nousi suosioon uudelleen 2000-luvun alussa ja nykyään se on suosittu erityisesti Keski-Euroopan maissa.

Aperol Spritzin tekeminen on äärimmäisen helppoa ja vaivatonta:

Raaka aineet:

 • 2 cl Soodavettä
 • 4 cl Aperol
 • 6 cl Kuohuviini (Prosecco)
 • Jääpaloja
 • Appelsiinia koristeluun

Valmistus:

Täytä lasi puolilleen jääpaloja, kaada lasiin alkoholit ja soodavesi. Lisää koristeeksi puolikas appelsiiniviipale.

Kuohuviininä käytetään siksi proseccoa, koska resepti on Italialaista alkuperää. Voit kuitenkin käyttää mitä tahansa kuivaa kuohuviiniä, tai korvata halutessasi kuohuviini kuivalla valkoviinillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.